26.4.14

Pieczony halibut z szafranem i koprem włoskim

Halibut z szafranem ,ryż,fenkuł ,koper włoski

Potrzebne składniki:
  • 1-2 łyżki masła
  • szczypta szafranu
  • szczypta mielonego kopru
  • sól gruboziarnista
  • pieprz
  • koper włoski średniej wielkości
  • ząbek czosnku
  • cytryna
  • 2 łyżki oliwy
  • pomidorki czerwone lub żółte
  • 4 filety halibuta ok 25-30 dag (tym razem u mnie inna ryba)
Wykonanie:
  1. Masło z szafranem rozpuścić w kuchence mikrofalowej 1 min (schłodzić 5 min).
  2. Dodać do masła zmielony koper, szczyptę soli i pieprzu,wymieszać.
  3. Rozgrzać piekarnik do 220 stopni C.
  4. Pokroić w drobne paski koper, przełożyć do miski, dodać czosnek, sok z 1/2 cytryny, 2-3 łyżki wody, 1 łyżkę oliwy, sól, pieprz. Wymieszać.
  5. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć folią aluminiową i piec ok 20 min.
  6. Pomidorki przekroić na pół (u mnie całe) wymieszać z pozostałą łyżką oliwy i rozłożyć na koprze,następnie położyć rybę i skropić sokiem z pozostałej cytryny.
  7. Piec ok 12 min bez folii aluminiowej.
  8. Posmarować rybę masłem szafranowym i piec jeszcze 2 min.
  9. Doprawić solą i pieprzem.
Podawać dowolnie ( u mnie z ryżem brązowym gotowanym z odrobina szafranu i sosem musztardowym)
Sos musztardowy pikantny:
  • 3 łyżki musztardy pikantnej
  • 4 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki ostrego sosu (u mnie jedna)
Wszystkie składniki wymieszać i sos gotowy.Smacznego !

1 komentarz: