
Składniki i przepis :
- 227 g miękkiego masła
- 300 g cukru kryształu
- 1 jajko
- 1 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
- 350 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- barwniki spożywcze do lukru
Nagrzać piekarnik do 175C. W dużej misce utrzeć masło z cukrem na pulchną masę, dodać jajko i ekstrakty. Wymieszać mąkę, proszek i sól, dodawać porcjami do masy następnie zagnieść. Nie schładzać! Podzielić na 2 części i rozwałkować na ok 30 cm każdą (ja rozwałkowałam pomiędzy papierem pergaminowym, ciasto nie przykleja się do wałka) foremkę zanurzać w mące za każdym razem przed wycięciem ciastka. Piec około 8-11 min, dekorować po wystygnięciu.Lukier królewski - Przepis na lukier
tutaj
Śliczne... :)
OdpowiedzUsuńchciałabym takiego dostać w prezencie :) jak coś to podam namiary... ;)
OdpowiedzUsuńjaka grubość ciasta? proszę o szybką odpowiedź bo mam ciasto na stolnicy :)
OdpowiedzUsuń