Składniki dla 4 osób:
- 500g mielonego ciemnego mięsa z indyka
- 1 mała szalotka - drobno posiekać
- 1/4 szklanki posiekanej świeżej bazylii
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 4 plastry świeżego sera mozzarella
- pomidor
- 1/2 łyżeczki soli koszernej
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 4 bułki
- Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C - 400 stopni F. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem pergaminowym lub folią aluminiową.
- Mięso mielone, cebulę, bazylię, ocet, sól i pieprz dokładnie wymieszać w misce (najlepiej ręką). Mięso podzielić na 4 części, zwilżonymi dłońmi formować z nich burgery i układać je na blaszce.
- Piec 25-30 minut (lub posłużyć się termometrem do mięsa i sprawdzić jego temperaturę, powinna osiągnąć 74 stopnie C - 165 stopni F.) w połowie pieczenia obrócić mięso na druga stronę, 5 minut przed końcem pieczenia położyć ser. Gdy ser się lekko rozpuści położyć plaster pomidora i pesto.
Sos pesto:
- 1 szklanka świeżych listków bazylii
- 1 szklanka tartego sera parmezan
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli i pieprzu
Wszystkie składniki umieścić w misce malaksera i zmiksować na pastę.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz