Składniki na 20 trufli
- 340 g półsłodkiej czekolady - podzielić na mniejsze kawałki
- 1 szklanka śmietany kremówki
- 1 łyżka masła
- szczypta soli
- 1/4 szklanki parzonej kawy espresso
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Ponadto do obtaczania:
- kokos
- kakao
- pokruszone miętowe cukierki
Wykonanie:
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
- Śmietanę, masło i sól zagotować w małym rondelku. Dodać rozpuszczoną czekoladę i dobrze wymieszać. Dodać kawę i wanilię, gotować chwilkę na małym ogniu, cały czas mieszać, do momentu aż masa zrobi sie gładka i lśniąca.
- Chwilę przestudzić, ewentualnie przelać do miseczki i włożyć do lodówki na 3 godziny. Zwilżoną łyżką nabierać masę czekoladową i formować około 20 kulek, następnie obtaczać w kokosie, kakao i cukierkach.
- Włożyć do lodowki na 1 godzinę.
Rewelacyjny pomysł na prezent, ucieszy bardziej niż kupne czekoladki. :)
OdpowiedzUsuń