Składniki:
- 3 1/2 szklanki posiekanego młodego szpinaku
- 1/4 szklanki sera feta
- 3 piersi z kurczaka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 2 łyżki białego octu winnego
- 2 łyżki posiekanych suszonych pomidorów
- około 1 3/4 szklanki makaronu typu ditalini lub dowolny (u mnie fettuccine pełnoziarnisty)
- 1 łyżka posiekanej świeżej mięty.
Wykonanie:
- W misce wymieszać - 2 szklanki szpinaku, ser feta z 3 łyżkami wody.
- Zrobić kieszonki w mięsie, zacząć nacinać od najgrubszej części. Nadziać kieszonki szpinakiem z fetą (można spiąć wykałaczką) Oprószyć solą i pieprzem.
- Rozgrzać dużą patelnię, na średnim ogniu, dodać oliwę z oliwek, położyć na patelni piersi zaokrągloną stroną do dołu i smażyć aż lekko zbrązowieją, około 3 minuty z każdej. Dodać bulion, ocet i suszone pomidory. Częściowo przykryć i gotować około 15 minut.
- W garnku zagotować wodę z solą, dodać makaron, gotować według wskazówek na opakowaniu.
- Pozostały szpinak położyć na sitku i odcedzić makaron, to sprawi ze szpinak zmięknie.
- Upieczone piersi wyciągnąć z patelni, położyć na deskę, a na patelnię z sosem dodać makaron ze szpinakiem i miętę. Wymieszać.
- Makaron przełożyć na talerz i ułożyć pokrojone piersi.
Smacznego!
Ale pyszna niespodzianka w środku :)
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuń