Czas przygotowania 40 minut
Porcja dla 4 osób.
Składniki:
- 6 łyżek masła (zmniejszyłam ilość masła a dodałam oliwy z oliwek)
- 2 łodygi selera naciowego - posiekać
- 2 marchewki - pokroić
- 2 rzepy - obrać i pokroić na około 2 cm kostkę
- 1 czerwona cebula
- 2 łyżki mąki
- 2 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego małosolnego plus 2 szklanki gorącej wody (może być tylko woda 4 szklanki)
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku
- około 350g szynki wędzonej lub gotowanej w kawałku - pokroić w kostkę
- 2 puszki soczewicy (nie odsączać!)
- 1/2 bagietki - pokroić w drobną kostkę około 1 cm
- około 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
- Rozgrzać 3 łyżki masła w garnku na średnim ogniu. Dodać seler, marchew, rzepę i cebule. Smażyć, aż warzywa zaczną brązowieć około 8 minut, mieszać od czasu do czasu.Dodać mąkę i tymianek, kontynuować smażenie około 2 minuty. Dodać wodę i bulion, wymieszać.
- Dodać szynkę i soczewicę z cieczą, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień do średnio-niskiego i gotować zupę delikatnie, mieszać od czasu do czasu, aż lekko zgęstnieje a soczewica zrobi się kremowa, około 7 minut.
- Tymczasem przygotować grzanki. Stopić pozostałe 3 łyżki masła w dużej patelni na średnim ogniu. Dodać kostki bagietki, posypać natką pietruszki, oprószyć delikatnie solą i pieprzem. Smażyć około 7 minut. Gotowe! Zupę podawać z grzankami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz