Składniki na 30 ciasteczek
- 110 g cukru
- 125 g miękkiego masła
- 1 1/2 łyżki parzonej kawy espresso
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 1 1/2 łyżki kakao (u mnie ciemne)
- 230 g mąki
- czekolada
Wykonanie:
- Masło z cukirem utrzeć za pomocą miksera.
- Dodać zimną kawę parzoną i rozpuszczalną, dobrze połączyć.
- Dodać mąkę i kakao, następnie zagnieść ciasto, przełożyć na deskę, spłaszczyć i formować kwadrat. Owinąć folią spożywczą i odstawić do lodowki na 2 godziny.
- Blachę wyłożyć papierem pergaminowym.
- Podzielić ciasto na 1.5 cm kawałki, każdy formować na owale i lekko spłaszczyć (będzie łatwiej jeśli zmoczycie ręce) następnie umieścić kulki na blaszce.
- Szpikulcem nacisnąć na górze każdą kulkę to sprawi ze owale bedą wyglądać jak ziarenka kawy (być może będzie potrzeba zwilżyć szpikulec, jeśli będzie się robił lepki)
- Umieścić blaszkę w lodowce na 30 minut.
- Rozgrzać piekarnik na 170 C.
- Ciastka przełożyć do piekarnika i piec około 20 minut.
- Czekoladę rozpuścić z odrobiną śmietany kremówki lub masła w kąpieli wodnej.
- Zimne ciastka maczać w czekoladzie i odstawić do zastygnięcia.
Świetne, oryginalne
OdpowiedzUsuńDzięki ! Pozdrawiam
UsuńŁał, rewelacyjnie wyglądają :) Świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńMiło dzięki! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń