19.10.14

Ciacho z dżemem na śniadanie...

Dżem dobry, pobudka

... mam nadzieje że nie jedno!

Idealne śniadanie dla śpiochów i nie tylko. Upieczone ciastka można rano podgrzać w tosterze (w temperaturze pokojowej też są smakowite) Ciastka można również zabrać ze sobą na drogę z kubkiem kawy. W moim przypadku sprawdza się idealnie.

Ciacho z dżemem ciasto kruche deser śniadanie dżem ciastko kruche

Składniki na 8 ciastek

  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 łyżeczka soli gruboziarnistej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 250 g zimnego masła (pokroić w drobną kostkę)
  • 4 łyżki lodowatej wody
  • 12 łyżek dżemu Łowicz (u mnie dżem brzoskwiniowy i dżem z czarnych porzeczek)
  • cukier puder do oprószenia

Wykonanie

  1. Wymieszać - mąkę, sól i cukier w dużej misce. Dodać zimne masło. Palcami lub widelcem rozcierać masło z mąką (mają pozostać małe grudki masła) dodawać po łyżce wody. Zebrać ciasto w kule, podzielić na pół , zawinąć w folie spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.
  2. Stolnicę dobrze posypać mąką, rozwałkować jedną cześć ciasta na prostokąt o wymiarach około 30x28 cm. Przyciąć do wymiarów 28x26 cm, następnie podzielić na 8 prostokątów o wymiarach 13x7cm każdy.
  3. Położyć po 1 1/2 łyżki dżemu na 4 prostokątach, na pozostałych 4 za pomocą wykałaczki lub widelca, zrobić kilka dziurek (na środku) Dżem przykryć prostokątem z dziurkami. Opuszkami palców, delikatnie nacisnąć wszystkie krawędzie każdego ciastka. Następnie widelcem ponownie nacisnąć wszystkie krawędzie do podwójnego uszczelnienia. Włożyć do zamrażarki na co najmniej 2 godziny.
  4. Piekarnik rozgrzać do 190C.
  5. Blaszkę wyłożyć papierem pergaminowym ( dżem może wyciekać) położyć zamarznięte ciastka i piec na złoto brązowy kolor około 25-30 minut.
  6. Oprószyć cukrem pudrem.

Upieczone ciastka można przechowywać w zamrażarce do 3 miesięcy. Odgrzewać w tosterze lub kuchence mikrofalowej.

Dżem dobry, pobudka

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz