25.10.14

Zdrowe śniadanie z dżemem malinowym

Śniadanie dżem zdrowe śniadanie  maliny siemię lniane


Składniki :
  • 11/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki maki zwykłej
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka mleka
  • 1/4 szklanki oleju roślinnego
  • 1 jajko (białko ubić)
  • 1/2 szklanki cukru
  • dżem malinowy Łowicz
Wykonanie
  1. Rozgrzać piekarnik do 205 C.
  2. W jednej misce wymieszać - mąkę, siemię lniane, proszek do pieczenia i sól.
  3. W drugiej misce wymieszać - mleko, olej, żółtko i cukier.
  4. Mokre składniki dodać do suchych. Wymieszać. Dodać ubitą pianę, delikatnie połączyć na gładko.
  5. Patelnie żeliwną o średnicy 26 cm rozgrzać, natłuścić masłem.
  6. Połowę ciasta  wyłożyć na patelnie - rozprowadzić. Położyć kilka łyżek dżemu, następnie nożem robić zygzaki. Czynność powtórzyć. (ciasto, dżem, zygzaki)
  7. Patelnię przełożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 20-25 minut.
Smacznego.

Dżem dobry, pobudka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz