26.10.14

Pieczarki faszerowane fetą i quinoa

Pieczarki,feta,quinoa,ciepła przystawka,pieczarki faszerowane,pieczarki zapiekane

 

Składniki :

  • 1/4 szklanki kaszy quinoa (ugotować według wskazówek na opakowaniu)
  • około 15 pieczarek średniej wielkości
  • 3-4 cebulki zielone drobno posiekać
  • 1/2 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki lub koperku
  • 1/3 szklanki sera feta
  • 2 łyżki posiekanych suszonych pomidorów
  • 3 łyżki oliwy z oliwek (1 łyżka do wysmarowania kapeluszy)
  • sól

Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do 220 C.
  2. Blaszkę wyłożyć papierem pergaminowym lub matą silikonową.
  3. Pieczarki umyć, usunąć nóżki. Kapelusze osuszyć papierem kuchennym.
  4. Pędzelkiem kuchennym, wysmarować oliwą wnętrze pieczarek.
  5. Ugotowaną kasze wymieszać z cebulką, orzechami, pietruszką, seram, suszonymi pomidorami i oliwą. Doprawić solą do smaku.
  6. Faszerować pieczarki, układać na blaszkę, następnie włożyć do nagrzanego piekarnika.
  7. Piec do miękkości pieczarek około 15-17 minut. Gotowe!

 

 

2 komentarze: