12.10.14

Torciki dynie

Torciki, dynia, deser,podwieczorek,ciasto z dynią,galaretka

Składniki :

  • 3/4 szklanki mąki pszennej (przesiać)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2/3 szklanki musu z dyni

Wykonanie:

  1. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C.
  2. Blaszkę o wymiarach 26x38 natłuścić i wyłożyć papierem pergaminowym.
  3. Połączyć - mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, cynamon i przyprawę do piernika.
  4. Jajka z cukrem ubić mikserem na pulchną masę.
  5. Dodać mus z dyni, wymieszać.
  6. Wsypać mieszankę mąki z przyprawami i wymieszać na gładko.
  7. Wyłożyć na blaszkę.
  8. Piec 13 - 15 minut.
  9. Foremką wykrawać dynie.

Galaretkę przygotowałam dzień wcześniej.


Galaretkę przygotować według wskazówek na opakowaniu (pomniejszyłam o około pół szklanki wody) Naczynie żaroodporne o wymiarach 18x28 natłuścić tłuszczem w sprayu, wlać lekko przestudzoną galaretkę i włożyć do lodówki. Foremką wycinać dynie.

Masa:

  • 4 łyżki masła
  • 1 szklanka cukru pudru (u mnie mniej)
  • serek kremowy typu Philadelphia
  • szczypta soli
  1. W małej patelni podgrzewać masło do momentu aż nabierze brązowego koloru około 8-10 minut.
  2. Przełożyć do miseczki i włożyć do lodówki na 30 minut.
  3. Schłodzone masło, ser, cukier puder i sól zmiksować na pulchną masę.
  4. Zimne ciastka przekładać masą i galaretką.

Moją foremką zrobiłam 10 torcików.

Mus z dyni:

  • dynia

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Dynię umyć, oczyścić z pestek i miękkiego miąższu, podzielić wraz ze skórką na mniejsze cząstki. Przełożyć na blaszkę, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec do miękkości, około 1 godzinę. Następnie oddzielić miąższ od skórki (ewentualnie przełożyć na sitko do odsączenia) ugnieść widelcem lub zmiksować. Przechowywać w lodówce do tygodnia lub zamrozić.

 

4 komentarze: