13.1.15

Snickerdoodles miękkie ciastka kakaowe

Snickerdoodles, miękkie ciasteczka, kakao, cynamon, deser, ciasteczka kakaowe






Kakaowe Snickerdoodles to miękkie i lekko chrupiące ciasteczka, można się nimi zajadać bez końca, są proste i szybkie w przygotowaniu. Można z nich zrobić również smaczny "krem ciasteczkowy" przepis tutaj
Ostrzeżenie! Szybko znikają!

Składniki na 18 ciastek
  • 1 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki kakao
  • 1 1/2 łyżeczki winianu potasu
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 140 g masła - temperatura pokojowa
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki cukru brązowego
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Ponadto:
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 3/4 łyżeczki mielonego cynamonu
Wykonanie:

  1. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C. Blachę do pieczenia wyłożyć matą silikonową lub papierem pergaminowym.
  2. Mąkę, kakao, winian potasu, sodę oczyszczoną i sól, przesiać - odstawić.
  3. W misce miksera, na średnich obrotach ubijać masło, cukier kryształ i cukier brązowy 2 minuty. Zwiększyć prędkość obrotów do średnio-wysokich i ubijać kolejne 2 minuty. Dodać jajko i wanilię, zmniejszyć prędkość do niskiej, dodać mieszaninę mąki - połączyć.
  4. Cukier i cynamon wymieszać w małej misce.
  5. Łyżką nabierać ciasto, mokrymi dłońmi formować kulki i obtaczać w cukrze z cynamonem, następnie układać kulki na blaszce w odległości 5-6 cm od siebie (ciastka potrzebują dużej przestrzeni)
  6. Piec 9 do 11 minut. Ciastka pozostawić na blaszce 5 minut, następnie przełożyć na metalową kratkę.
Smacznego!

1 komentarz:

  1. Mmm, u nas by zniknęły błyskawicznie, jestem pewna :)

    OdpowiedzUsuń