30.1.15

Kanapka z kurczakiem

Kanapka z kurczakiem, papryka wędzona


Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka mielonej wędzonej papryki lub więcej jeśli lubicie
  • 3/4 -1 łyżka soli czosnkowej plus więcej do oprószenia

Wykonanie:

  1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Blaszkę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową.
  2. W małej misce wymieszać: oliwę z oliwek, paprykę i sól. Pędzelkiem kuchennym wysmarować piersi z obu stron, położyć na blaszkę i piec około 30 minut (temperatura wewnątrz mięsa w środku najgrubszej części powinna osiągnąć 72-74 stopnie C)

Ponadto:

  • dowolne pieczywo (u mnie pita pełnoziarnista)
  • warzywa
  • ketchup lub sos czosnkowy


Sos czosnkowy
Składniki :

  • 1/2 szklanki majonezu
  • 1/2 ząbka czosnku - przecisnąć przez praskę (lub więcej według uznania)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta ostrej papryki
  • posiekany szczypiorek

W małej misce wymieszać wszystkie składniki sosu. Gotowe!

Smacznego!

 

(Nie) nudna kanapka ed II

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz