26.9.14

Koronkowe pomarańczowo - migdałowe ciasteczka


Ciastka, ciasteczka, migdały,pomarańcze, czekolada, deser,koronka, płatki owsiane



Składniki:
  • 1/2 szklanki migdałów
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 6 łyżek masła
  • 6 łyżek drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 1 1/2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżka mąki
  • 1/4 łyżeczki soli gruboziarnistej
  • 1 1/2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy ( pomarańcze sparzyć )
  • czekolada gorzka
Przygotowanie
  1. Rozgrzać piekarnik do 175 C.
  2. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem pergaminowym.
  3. Migdały i płatki owsiane wsypać do malaksera - pulsować - mają pozostać drobne cząsteczki migdałów.
  4. Masło roztopić w rondelku, na średnim ogniu. Dodać miód, cukier biały i brązowy, mieszać do momentu rozpuszczenia się cukru, około 1-2 minuty.
  5. Zdjąć z ognia, dodać mieszankę orzechów, mąkę, sól i skórkę z pomarańczy.
  6. Wymieszać.
  7. Łyżeczką odmierzać porcje, formować kulki, układać na blaszce w odległości około 10 cm. Lekko spłaszczyć.
  8. Piec około 10 minut - po około 5 minutach blaszkę obrócić.
  9. Ciepłe ciastka ( nie gorące ) można lekko formować, na przykład rozłożyć na wałku do ciasta, lub szklanej butelce.
  10. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
  11. Zimne ciastka maczać do połowy w rozpuszczonej czekoladzie, lub za pomoca pędzla rozprowadzić polewę.
Smacznego.



2 komentarze: