Wykonał Maciuś lat 6
Przepis na 12 muffinów
Składniki :
- 3/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki oleju warzywnego lub rzepakowego
- 2 jajka
- 3/4 szklanki puree z dyni
- 1/4 szklanki wody
- 1 1/2 szklanki mąki
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 3/4 tabliczki posiekanej czekolady
Wykonanie
- Rozgrzać piekarnik do 200 C
- Blaszkę do muffinów wysmarować, posypać dobrze mąką, lub natłuścić papilotki, najlepiej tłuszczem w sprayu.
- W jednej misce wymieszać składniki mokre, olej, jajka, cukier, dodać dynię i wodę.
- W drugiej misce wymieszać składniki suche, mąkę, sodę, proszek do pieczenia, przyprawy i sól.
- Dodać suche składniki i czekoladę do mokrych. Wymieszać.
- Wypełniać 2/3 wysokości papilotek.
- Przełożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 20-25 minut ( do suchego patyczka )
Posypka cukrowa:
2 łyżki masła 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru kilka łyżek cukru brązowego do obtaczania
W rondelku rozpuścić masło z cynamonem i imbirem. Smarować każdą babeczkę ( nie wyciągać z papilotów ) następnie obtaczać w cukrze.
Puree z dyni:
Rozgrzać piekarnik do 180 C.Dynię umyć, oczyścić z pestek i miękkiego miąższu, podzielić wraz ze skórką na mniejsze cząstki. Przełożyć na blaszkę, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec do miękkości, około 1 godzinę. Następnie oddzielić miąższ od skórki ( ewentualnie przełożyć na sitko do odsączenia ) ugnieść widelcem lub zmiksować. Przechowywać w lodówce do tygodnia, lub w zamrażarce ( np. w woreczku foliowym )
To my Karolinka i Maciuś a to nasza babcia i dziadek ;-)
OdpowiedzUsuń