21.9.14

Muffiny dyniowo-czekoladowe z " humorem "

Muffiny, babeczki,dynia, czekolada, deser,
 
Wykonała Karolinka lat 6
 

Wykonał Maciuś lat 6

Przepis na 12 muffinów

Składniki :

  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki oleju warzywnego lub rzepakowego
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki puree z dyni
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 3/4 tabliczki posiekanej czekolady

Wykonanie

  1. Rozgrzać piekarnik do 200 C
  2. Blaszkę do muffinów wysmarować, posypać dobrze mąką, lub natłuścić papilotki, najlepiej tłuszczem w sprayu.
  3. W jednej misce wymieszać składniki mokre, olej, jajka, cukier, dodać dynię i wodę.
  4. W drugiej misce wymieszać składniki suche, mąkę, sodę, proszek do pieczenia, przyprawy i sól.
  5. Dodać suche składniki i czekoladę do mokrych. Wymieszać.
  6. Wypełniać 2/3 wysokości papilotek.
  7. Przełożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 20-25 minut ( do suchego patyczka )

Posypka cukrowa:

2 łyżki masła 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru kilka łyżek cukru brązowego do obtaczania

W rondelku rozpuścić masło z cynamonem i imbirem. Smarować każdą babeczkę ( nie wyciągać z papilotów ) następnie obtaczać w cukrze.

Puree z dyni:

Rozgrzać piekarnik do 180 C.Dynię umyć, oczyścić z pestek i miękkiego miąższu, podzielić wraz ze skórką na mniejsze cząstki. Przełożyć na blaszkę, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec do miękkości, około 1 godzinę. Następnie oddzielić miąższ od skórki ( ewentualnie przełożyć na sitko do odsączenia ) ugnieść widelcem lub zmiksować. Przechowywać w lodówce do tygodnia, lub w zamrażarce ( np. w woreczku foliowym )

 

 

1 komentarz:

  1. To my Karolinka i Maciuś a to nasza babcia i dziadek ;-)

    OdpowiedzUsuń