14.9.14

Kotlety wieprzowe z jabłkami i czosnkowe puree ziemniaczane

 
Kotlety wieprzowe schab ziemniaki jabłka obiad szałwia czerwona cebula
Przepis na 2 porcje
Składniki:
  • ziemniaki około 250 g
  • 1 ząbek czosnku
  • sól gruboziarnista
  • schab wieprzowy bez kości 2 plastry - grubość około 2-3 cm
  • 1 łyżeczka posiekanej świeżej szałwii
  • świeżo zmielony pieprz
  • olej lub oliwa
  • 1/2 dużej czerwonej cebuli (pokroić w paski)
  • 1 jabłko Granny Smith (pokroić w kostkę około 1 cm)
  • 1/3 szklanki cydru
  • 1/8 szklanki maślanki
Wskazówki
  1. Włożyć ziemniaki i czosnek do garnka, zalać zimną wodą i doprawić solą. Przykryć i doprowadzić do wrzenia, a następnie odkryć i nadal gotować do miękkości, około 15 minut. Przykryć i odstawić na bok.
  2. Tymczasem, natrzeć z obu stron schabowe szałwią, solą i pieprzem.
  3. Podgrzać patelnię na dużym ogniu, dodać 1 łyżkę oliwy i podsmażyć kotlety po obu stronach, około 5 minut z każdej .
  4. Przełożyć kotlety na talerz.
  5. Przetrzeć patelnie, dodać 2 łyżeczki oliwy, dodać jabłka, cebulę i smażyć na średnim ogniu około 5 minut.
  6. Dodać cydr, wymieszać - doprawić solą i pieprzem.
  7. Powrócić z kotletami na patelnię. Przykryć i gotować, obracając raz, około 4 do 5 minut.
  8. Ziemniaki odcedzić (zachowując 2 łyżki płynu ) dodać Maślankę i 1 do 2 łyżek płynu z ziemniaków, następnie ugnieść.
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz