Składniki:
- ziemniaki około 250 g
- 1 ząbek czosnku
- sól gruboziarnista
- schab wieprzowy bez kości 2 plastry - grubość około 2-3 cm
- 1 łyżeczka posiekanej świeżej szałwii
- świeżo zmielony pieprz
- olej lub oliwa
- 1/2 dużej czerwonej cebuli (pokroić w paski)
- 1 jabłko Granny Smith (pokroić w kostkę około 1 cm)
- 1/3 szklanki cydru
- 1/8 szklanki maślanki
- Włożyć ziemniaki i czosnek do garnka, zalać zimną wodą i doprawić solą. Przykryć i doprowadzić do wrzenia, a następnie odkryć i nadal gotować do miękkości, około 15 minut. Przykryć i odstawić na bok.
- Tymczasem, natrzeć z obu stron schabowe szałwią, solą i pieprzem.
- Podgrzać patelnię na dużym ogniu, dodać 1 łyżkę oliwy i podsmażyć kotlety po obu stronach, około 5 minut z każdej .
- Przełożyć kotlety na talerz.
- Przetrzeć patelnie, dodać 2 łyżeczki oliwy, dodać jabłka, cebulę i smażyć na średnim ogniu około 5 minut.
- Dodać cydr, wymieszać - doprawić solą i pieprzem.
- Powrócić z kotletami na patelnię. Przykryć i gotować, obracając raz, około 4 do 5 minut.
- Ziemniaki odcedzić (zachowując 2 łyżki płynu ) dodać Maślankę i 1 do 2 łyżek płynu z ziemniaków, następnie ugnieść.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz