20.9.14

Sernik ze śliwkami i kruszonką


Sernik śliwki kruszonka ciasto deser
Ciasto kruche
  • 1 szklanka maki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 60 g margaryny
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka śmietany 18 %
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ze wszystkich składników zagnieść ciasto.Masa serowa
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 kg białego, półtłustego sera
  • 100 g masła
  • 80 g margaryny
  • 4 jajka
  • 1 op. cukru waniliowego 16 g
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu o smaku śmietankowym
  1. Ser trzykrotnie zmielić .
  2. Margarynę i masło utrzeć z cukrem.
  3. Dodać ser, jajka, cukier waniliowy, sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną.
  4. Wymieszać.
Kruszonka
  • 1/2 szklanki maki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 60 g margaryny lub masła
  1. Składniki wymieszać, lekko zagnieść i rozdrobnić.
Ponadto:
  • 1/2 kg śliwek np.węgierek
Wykonanie:
  1. Ciasto wyłożyć na blachę o wymiarach 36 x 24 cm.
  2. Na cieście ułożyć śliwki, skórką do dołu, oraz wyłożyć masę serową.
  3. Sernik posypać kruszonką.
  4. Piec około 75 minut w temp.175 C.
Smacznego.
.

2 komentarze:

  1. Mmm, cudny :) Kiedyś taki robiłam i był pyszny, koniecznie muszę powtórzyć :)

    OdpowiedzUsuń