- 1 szklanka maki pszennej
- 1/3 szklanki cukru
- 60 g margaryny
- 2 żółtka
- 1 łyżka śmietany 18 %
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- 1 kg białego, półtłustego sera
- 100 g masła
- 80 g margaryny
- 4 jajka
- 1 op. cukru waniliowego 16 g
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu o smaku śmietankowym
- Ser trzykrotnie zmielić .
- Margarynę i masło utrzeć z cukrem.
- Dodać ser, jajka, cukier waniliowy, sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną.
- Wymieszać.
- 1/2 szklanki maki pszennej
- 1/3 szklanki cukru
- 60 g margaryny lub masła
- Składniki wymieszać, lekko zagnieść i rozdrobnić.
- 1/2 kg śliwek np.węgierek
- Ciasto wyłożyć na blachę o wymiarach 36 x 24 cm.
- Na cieście ułożyć śliwki, skórką do dołu, oraz wyłożyć masę serową.
- Sernik posypać kruszonką.
- Piec około 75 minut w temp.175 C.
Smacznego.
.
Mniam rewelacyjny serniczek!
OdpowiedzUsuńMmm, cudny :) Kiedyś taki robiłam i był pyszny, koniecznie muszę powtórzyć :)
OdpowiedzUsuń