29.10.14

Ciastka na Halloween

Ciastka halloween deser lukier masa cukrowa


Ciastka dekorowałam lukrem zwykłym i masą cukrową. Pomocne będą również pisaki jadalne.

Lukier

Składniki:
  • 10 łyżek cukru pudru
  • 3-4 łyżki wody lub mleka
  • barwniki spożywcze
Cukier i wodę połączyć na gładko. Gęstość lukru regulować cukrem lub wodą - dodawać po kilka kropli. Zimne ciastka dekorować lukrem (najlepiej użyć tylki i woreczka foliowego) następnie posypać kolorowym cukrem.
Masa cukrowa:
  • 200 g pianek najlepiej białych
  • 500 g cukru pudru plus więcej do posypania
  • 1.5 łyżki wody
  • barwniki spożywcze
  1. Dużą deskę do krojenia lub matę silikonowa posypać cukrem pudrem.
  2. Pianki wsypać do miski, dodać 1,5 łyżki wody i włożyć do kuchenki mikrofalowej na około 1 minutę.
  3. Dużą łyżką, najlepiej drewnianą wymieszać pianki które się nie rozpuściły i włożyć z powrotem do kuchenki na około 30 sekund
  4. Dodać cukier i mieszać tyle ile to będzie możliwe.
  5. Wyłożyć masę na deskę, dłonie posypać cukrem pudrem i wyrabiać jak plastelinę (będzie się bardzo kleić do rąk) w międzyczasie posypywać cukrem pudrem, gdy masa będzie plastyczna to znak ze gotowa!
  6. Masę podzielić na kilka części. Dodać kilka kropli barwnika i wyrabiać na jednolity kolor. Rozwałkować masę, gdy masa będzie się przyklejać do walka, posypywać maizeną. Wykrawać kształty tą samą foremką co ciastka.
  7. Ciastko lekko wysmarować lukrem i położyć masę cukrową.




2 komentarze: