4.10.14

Kremowa zupa brokułowa z serem cheddar

Zupa brokułowa,brokuły,ser cheddar.zupa

Składniki :
  • 4 łyżki masła
  • 1/2 cebuli średniej wielkość
  • 1/4 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 2 szklanki bulionu drobiowego małosolnego
  • 500 g świeżych brokuł (podzielić na mniejsze różyczki)
  • 1 szklanka startej marchewki
  • sól, pieprz do smaku
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 200 g sera cheddar w kawałku (zetrzeć na tarce)
Wykonanie:

  1. W średnim garnku roztopić masło, dodać drobno posiekaną cebulę, zeszklić.
  2. Dodać mąkę, smażyć na średnim ogniu około 3-5 minut.
  3. Powoli wlewać mleko, śmietanę i bulion. Dobrze wymieszać, doprowadzić do wrzenia.
  4. Gotować 20 minut.
  5. Dodać marchewkę i brokuły. Gotować kolejne 20-25 minut na małym ogniu do miękkości warzyw.
  6. Doprawić solą i pieprzem.
  7. Zupę przełożyć do blendera i zmiksować.
  8. Przełożyć zmiksowaną zupę do garnka, dodać ser, podgrzewać na małym ogniu do momentu aż ser się rozpuści.
  9. Oprószyć gałką muszkatołową.
Smacznego!

1 komentarz: