1.11.14

Szybki chlebek ze szpinakiem, ziołami i kozim serem

Szpinak, kozi ser,zioła,chleb.rozmaryn,tymianek,

Składniki:

  • 3/4 szklanki kwaśnej śmietany
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 1 3/4 szklanki mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka świeżego posiekanego tymianku
  • 1 łyżeczka świeżego posiekanego rozmarynu
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka startej skorki z cytryny (cytrynę sparzyć)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 140 g szpinaku (posiekać)
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 115 g koziego sera

Wykonanie:

  1. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C.
  2. Foremkę do pieczenia, lub naczynie żaroodporne o wymiarach 22x12 wyłożyć papierem pergaminowym, tak, żeby było kilka centymetrów poza foremką (do wyciagnięcia chlebka) następnie papier natłuścić.
  3. Szpinak i czosnek podsmażyć na oliwie z oliwek.
  4. W jednej misce połączyć mikserem, śmietanę, olej, jajka.
  5. W drugiej wymieszać, mąkę, cukier, tymianek, rozmaryn, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny, sól, pieprz i sodę oczyszczoną.
  6. Suche składniki dodać do mokrych, dodać szpinak i pokruszony kozi ser. Wszystko razem połączyć, najlepiej dużą drewaianą łyżką.
  7. Przełożyć ciasto do foremki i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 40-50 minut.
  8. Upieczony chlebek przełożyć na metalową kratkę do wystudzenia, na około 60 minut.

Smacznego!

 

 

 

1 komentarz: