2.1.15

Muffiny waniliowo-kokosowe

 

Muffiny kokos deser lukier

Składniki na 12 muffinów

  • 2 1/4 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka cukru (u mnie niepełna szklanka)
  • 2 szklanki wiórek kokosowych
  • 2 duże jajka
  • 1 szklanka mleka kokosowego lub zwykłego
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 5 łyżek roztopionego masła

Wykonanie:

 

  1. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C. Blaszkę do muffinów wyłożyć papilotkami.
  2. W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier i kokos.
  3. W średniej misce wymieszać jajka, mleko, ekstrakt waniliowy i wlać do suchych składników. Mieszać, aż składniki mokre bedą niemal w pełni połączone. Wlać roztopione masło i mieszać, aż masło się całkowicie połączy.
  4. Podzielić ciasto równo na przygotowanych papilotkach (kubki bedą dość pełne)
  5. Piec około 25-30 minut do suchego patyczka. Przełożyć na kratkę do całkowitego ostygnięcia.

Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • około 2 łyżki mleka

Cukier i mleko połączyć na gładko. Lukrować zimne babeczki i posypać wiórkami kokosowymi.

 

 

 

 

 

3 komentarze:

  1. Mniam, pyszne musiały być :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy przepis, więc musiałam go sprawdzić :) Wyszły pyszne. Po prostu pychotka!! Z podanych składników wyszło mi aż 15 (być może mniej nakładałam do papilotek). Polecam.

    OdpowiedzUsuń