23.1.15

... a na podwieczorek przypalona pomarańcza

 

Pomarańcze, rozmaryn

 

 

 

Składniki:

  • 4 pomarańcze
  • 2 łyżki świeżych liści rozmarynu
  • 1/2 szklanki cukru
  • jogurt grecki naturalny

Wykonanie:

  1. Ostrym nożem obrać pomarańcze razem z białą skórką, przekroić na pół.
  2. Posypać 1/4 szklanki cukru i 1 łyżką rozmarynu, wbić kilka liści rozmarynu od spodu pomarańczy.
  3. Patelnie żeliwną rozgrzać na średnim ogniu, wsypać pozostały cukier i rozmaryn. Gdy cukier zacznie się rozpuszczać położyć pomarańcze. Nie przesuwać przez kilka minut. Regulować ogień tak, aby się pomarańcze ładnie przypaliły (cukier ma być brązowy, uważać aby nie powstał gryzący zapach)
  4. Przełożyć na talerzyki i położyć po łyżce jogurtu (nadmiar rozmarynu można usunąć)

 

 

2 komentarze:

  1. Fajny pomysł :) Nigdy nie jadłam pomarańczy w takiej formie. Niby jest przypieczona, a wygląda tak świeżo ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, to musi być dobre :)

    OdpowiedzUsuń