9.1.15

Snickerdoodles miękkie ciastka z nutą cynamonu


Ciastka ciasteczka deser sniadanie Snickerdoodle cyan on
Masło, cukier, cynamon - prostota! ale tych ciastek nie można przestać jeść, są magiczne!
Składnik na 28-30 ciastek
  • 350 g mąki
  • 2 łyżeczki winianu potasu (cream of tartar)
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki soli koszernej
  • 225 g masła (temperatura pokojowa)
  • 300 g cukru
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 duże jajka (temperatura pokojowa)
Ponadto:
  • 50 g cukru
  • 1 1/2 łyżki cynamonu
Wykonanie:

  1. Mąkę, winian potasu, sodę i sól, przesiać, odstawić.
  2. W dużej misce, za pomocą miksera na średnich obrotach, utrzeć na puszystą masę - masło, cukier, wanilię 3 do 4 minut. Zmniejszyć prędkość do niskiej i dodawać po jednym jajku, następnie dodać mąkę w trzech porcjach, mieszać aż zniknie. Przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na minimum 30 minut.
  3. W małej misce wymieszać cukier z cynamonem.
  4. Piekarnik rozgrzać do 205 C. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem pergaminowym.
  5. Nabierać czubatą łyżkę ciasta, mokrymi dłońmi formować kulki i obtaczać w cukrze z cynamonem. Układać kulki na blaszkę w odległość około 5-6 cm od siebie (ciastka potrzebują dużej przestrzeni)
  6. Piec przez 8-10 minut. Ciasteczka powinny być lekko złote, po 5 minutach przełożyć na metalową kratkę (ciasteczka spadną trochę jak ostygną)
Smacznego!



4 komentarze:

  1. Wyglądają pysznie i bardzo puchato :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Maleńkie pyszności. Tylko kawka, dobry film i zniknęły by z talerzyka migiem :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę je w końcu upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Upiekłam z połowy porcji i... bałam się, że nie zdążę spróbować. Na szczęście kilka zostało :)

    OdpowiedzUsuń