7.3.15

Makaron z krewetkami

 

Makaron, krewetki, czosnek, cytryna, parmezan, kuchnia włoska, szybki obiad

Porcja dla 4-6 osób.

 

Składniki:

  • około 500g makaronu (u mnie pełnoziarnisty)
  • sól
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 łyżeczki płatków czerwonej papryki
  • około 600g surowych krewetek
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 4 łyżki masła
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • 1/3 szklanki posiekanej natki pietruszki
  • starty parmezan do posypania

 

Wykonanie:

  1. W dużym garnku ugotować makaron według instrukcji na opakowaniu.
  2. Tymczasem w dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać płatki papryki i czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażyć około 10-20 sekund. Dodać obrane krewetki, lekko oprószyć solą. Smażyć do momentu aż krewetki będą różowe około 1 minutę.
  3. Zwiększyć ogień i wlać na patelnię wino, gotować aż alkohol odparuje około 3-4 minuty.
  4. Makaron odcedzić (zachować 1/2 szklanki wody z gotowania). Następnie wrócić z makaronem do garnka.
  5. Patelnię ściągnąć z ognia, dodać masło i skórkę z cytryny, mieszać aż masło się roztopi. Przenieść krewetki do garnka z makaronem. Dodać pietruszkę i tyle zarezerwowanej wody żeby była widoczna cienka warstwa sosu na dnie garnka (zacząć od 1/4 szklanki płynu). Wszystko razem dobrze wymieszać.
  6. Przełożyć na talerz i posypać parmezanem.

Smacznego!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz