13.3.15

Łosoś z pietruszką i koperkiem

 

Łosoś z piekarnika, obiad, łosoś pieczony w piekarniku, koperek, pietruszka, przepis
 
 

 

Składniki:

  • 2 filety z łososia
  • 3-4 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny (cytrynę sparzyć)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
  • 1/4 szklanki posiekanego koperku
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek

Wykonanie:

  1. Filety umyć i osuszyć papierem kuchennym, następnie przełożyć do pojemnika.
  2. W małej misce wymieszać sól, pieprz, sok i skórkę z cytryny, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i wlewać powoli oliwę, następnie dodać pietruszkę i koperek. Marynatę wlać do pojemnika z filetami, przykryć i wstawić do lodówki na jedną godzinę.
  3. Rozgrzać piekarnik do 245 stopni C.
  4. Filety przełożyć na blachę do pieczenia i piec około 10 minut (temperatura wewnątrz łososia w najgrubszej części powinna osiągnąć 60 stopni C).

Smacznego!

Zastąp słoik pysznym daniem - III edycja

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz