12.9.14

Szpinak z pieczarkami, bekonem i jajkiem

Szpinak pieczarki bekon Jajka śniadanie

Składanki :
  • świeży szpinak 250 g
  • bekon 100 g
  • pieczarki 250 g
  • cebula średniej wielkości
  • sól i pieprz do smaku
  • jajka 4 szt
  • żółty ser 100 g
  • szczypiorek
Wykonanie:
  1. Na dużej żeliwnej patelni podsmaż bekon.
  2. Dodaj pokrojoną cebulę i smaż kilka minut, aż cebulka lekko się zarumieni.
  3. Dodaj pokrojone pieczarki i smaż 2 minuty, dodaj sól, pieprz do smaku i kontynuuj smażenie kolejne 4 minuty.
  4. Dodaj szpinak i smaż 2 minuty.
  5. Rozgrzej piekarnik do 175 C.
  6. Wbij jajka na usmażoną mieszankę z grzybów i szpinaku, oprósz solą i pieprzem.
  7. Przełóż całość do piekarnika
  8. Piec około 20-25 minut.
  9. Około 10 minut przed końcem pieczenia posyp żółtym serem a na samym końcu posiekanym szczypiorkiem.
Żeliwną patelnię ( do pieczenia w piekarniku ) można zastąpić naczyniem żaroodpornym.
Smacznego.



1 komentarz: