17.8.14

Ciastka cytrynowe shortbread

Ciastka cytrynowe shortbread krem cytrynowy masa cytrynowa

 

 

 

 

 

 

Składniki :

  • 115 g masła ( temperatura pokojowa )
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1-2 łyżeczki startej skórki z cytryny
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • szczypta soli gruboziarnistej
  • 2 łyżeczki cukru kryształu ( można pominąć )
  • cukier puder do posypania

Wykonanie

  1. Masło ubić z cukrem pudrem na pulchną masę. Dodać przesianą mąkę, sól,wanilię i skórkę z cytryny, miksować całość na małych obrotach miksera aż powstaną duże grudki, następnie zagnieść.
  2. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i schładzać w lodowce ok 30 minut.
  3. Rozgrzać piekarnik do 170 C
  4. Blaszkę wyłożyć papierem pergaminowym.
  5. Rozwałkować ciasto na niecałe 5 mm, wycinać ciasteczka i posypać cukrem kryształem, następnie układać na przygotowaną blaszkę i piec około 10 minut - ciastka mają pozostać jasne!
  6. Zimne ciastka przekładać kremem cytrynowym i oprószyć cukrem pudrem.

Przepis na krem cytrynowy.

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz