Składniki :
- 115 g masła ( temperatura pokojowa )
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1-2 łyżeczki startej skórki z cytryny
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 szklanka mąki pszennej
- szczypta soli gruboziarnistej
- 2 łyżeczki cukru kryształu ( można pominąć )
- cukier puder do posypania
Wykonanie
- Masło ubić z cukrem pudrem na pulchną masę. Dodać przesianą mąkę, sól,wanilię i skórkę z cytryny, miksować całość na małych obrotach miksera aż powstaną duże grudki, następnie zagnieść.
- Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i schładzać w lodowce ok 30 minut.
- Rozgrzać piekarnik do 170 C
- Blaszkę wyłożyć papierem pergaminowym.
- Rozwałkować ciasto na niecałe 5 mm, wycinać ciasteczka i posypać cukrem kryształem, następnie układać na przygotowaną blaszkę i piec około 10 minut - ciastka mają pozostać jasne!
- Zimne ciastka przekładać kremem cytrynowym i oprószyć cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz