2.8.14

Ciastka shortbread z dżemem malinowym

Ciastka kruche shortbread, dżem malinowy,dżem, lukier deser podwieczorek
 
 

Składniki:

  • 230 g miękkiego masła ( temperatura pokojowa )
  • 135 g cukru kryształu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 265 g mąki
  • dżem około 1/2 szklanki ( u mnie malinowy )

Wykonanie

  1. Masło, cukier i ekstrakt waniliowy ubić na pulchną masę .
  2. Dodać przesianą mąkę i miksować całość na małych obrotach miksera aż powstaną duże grudki, następnie zagnieść.
  3. Gotowe ciasto zawinąć w folie i schładzać w lodowce około 1 godzinę.
  4. Rozgrzać piekarnik do 170 C
  5. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszkę, następnie zrobić miejsce na dżem ( ja użyłam zatyczki do wina )
  6. Przygotowane kulki wypełnić dżemem.
  7. Piec 14 - 15 minut - ciastka mają pozostać jasne.
  8. Zimne ciastka polewać lukrem.

Lukier

120 g cukru pudru 1 łyżka pełnego mleka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Cukier, mleko, wanilię połączyć na gładko.

 

 

 

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz