Składniki:
- 230 g miękkiego masła ( temperatura pokojowa )
- 135 g cukru kryształu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 265 g mąki
- dżem około 1/2 szklanki ( u mnie malinowy )
Wykonanie
- Masło, cukier i ekstrakt waniliowy ubić na pulchną masę .
- Dodać przesianą mąkę i miksować całość na małych obrotach miksera aż powstaną duże grudki, następnie zagnieść.
- Gotowe ciasto zawinąć w folie i schładzać w lodowce około 1 godzinę.
- Rozgrzać piekarnik do 170 C
- Formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszkę, następnie zrobić miejsce na dżem ( ja użyłam zatyczki do wina )
- Przygotowane kulki wypełnić dżemem.
- Piec 14 - 15 minut - ciastka mają pozostać jasne.
- Zimne ciastka polewać lukrem.
Lukier
120 g cukru pudru 1 łyżka pełnego mleka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Cukier, mleko, wanilię połączyć na gładko.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz