Składniki:
- 3 średniej wielkości gruszki
- 2 szklanki wody
- 1/4 szklanki cukru
- 1 łyżka soku z pomarańczy plus otarta skórka do posypania
- 5 cm kory cynamonowej
- 1-2/3 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru brązowego
- 1/3 szklanki ciemnego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 jajko
- 1 szklanka maślanki lub (1 szklanka mleka, dodać 1 łyżkę octu lub soku z cytryny i odstawić na 5 minut )
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- biała czekolada
Wykonanie:
- Gruszki umyć, usunąć gniazda nasienne tak aby nie uszkodzić górnej części gruszki ( ja użyłam przyrządu do wydrążania jabłek )
- W garnku zagotować 2 szklanki wody, dodać 1/4 szklanki cukru, 1 łyżkę soku z pomarańczy i laskę cynamonu.Włożyć gruszki i gotować pod przykryciem około 20 minut. Wyciągnąć gruszki, wystudzić.
- Rozgrzać piekarnik do 175 C - 350 F
- Przygotować blaszkę keksową o wymiarach 22x12x7 wyłożyć papierem pergaminowym tak żeby było kilka centymetrów po za blaszką ( do wyciągnięcia ciasta ) natłuścić, ułożyć gruszki.
- W misce wymieszać suche składniki - przesianą mąkę, kakao, cukier brązowy, cynamon, proszek do pieczenia, sodę i sól.
- W drugiej misce połączyć składniki mokre - jajko, maślankę, oliwę, dodać składniki suche i wymieszać na gładką masę.
- Ciasto przełożyć do blaszki z gruszkami i piec około 50-55 minut.
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej ( można dodać kilka łyżek śmietany kremówki ) i polewać wystudzone ciasto.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz