10.8.14

Ciasto czekoladowo- cynamonowe z gruszkami

Ciasto czekoladowo cynamonowe z gruszkami gruszki biała czekolada cynamon gruszki deser pomarańcze

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

  • 3 średniej wielkości gruszki
  • 2 szklanki wody
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka soku z pomarańczy plus otarta skórka do posypania
  • 5 cm kory cynamonowej
  • 1-2/3 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru brązowego
  • 1/3 szklanki ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 1 szklanka maślanki lub (1 szklanka mleka, dodać 1 łyżkę octu lub soku z cytryny i odstawić na 5 minut )
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • biała czekolada

Wykonanie:

  1. Gruszki umyć, usunąć gniazda nasienne tak aby nie uszkodzić górnej części gruszki ( ja użyłam przyrządu do wydrążania jabłek )
  2. W garnku zagotować 2 szklanki wody, dodać 1/4 szklanki cukru, 1 łyżkę soku z pomarańczy i laskę cynamonu.Włożyć gruszki i gotować pod przykryciem około 20 minut. Wyciągnąć gruszki, wystudzić.
  3. Rozgrzać piekarnik do 175 C - 350 F
  4. Przygotować blaszkę keksową o wymiarach 22x12x7 wyłożyć papierem pergaminowym tak żeby było kilka centymetrów po za blaszką ( do wyciągnięcia ciasta ) natłuścić, ułożyć gruszki.
  5. W misce wymieszać suche składniki - przesianą mąkę, kakao, cukier brązowy, cynamon, proszek do pieczenia, sodę i sól.
  6. W drugiej misce połączyć składniki mokre - jajko, maślankę, oliwę, dodać składniki suche i wymieszać na gładką masę.
  7. Ciasto przełożyć do blaszki z gruszkami i piec około 50-55 minut.
  8. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej ( można dodać kilka łyżek śmietany kremówki ) i polewać wystudzone ciasto.

Smacznego!

 

 

 

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz