17.8.14

Krem cytrynowy lemon curd

Krem cytrynowy lemon curd cytryna deser ciastka
 
 
 
 











Krem cytrynowy "lemon curd" to wspaniały dodatek do tortów, deserów, babeczek lub pieczywa, jak również do przekładania ciastek. Krem można przygotować wcześniej i przechowywać w lodowce, najlepiej w słoiczku do 2 tygodni.

Składniki :

  • 5 żółtek
  • 1 szklanka cukru
  • 4 małe lub średniej wielkości cytryny
  • 115 g masła - podzielić na 5 części
  1. Przygotować garnek na kąpiel wodną.
  2. Cytryny sparzyć. Z trzech cytryn zetrzeć skórkę (tylko żółtą część). Z czterech wycisnąć sok.
  3. W mniejszym garnku lub metalowej misce utrzeć żółtka z cukrem (około 1 minutę).
  4. Dodać wyciśnięty sok z cytryn i startą skórkę.
  5. Przełożyć całość na gotującą się wodę i mieszać aż zgęstnieje około 10 minut (gęstość kremu można sprawdzić odwróconą łyżką, jeśli krem zostanie na łyżce to znak że gotowy).
  6. Gorący krem przecedzić przez sitko aby wyeliminować z niego skórę z cytryny.
  7. Dodawać porcjami masło, cały czas mieszać do całkowitego rozpuszczenia się masła. Przykryć folią spożywczą i wystudzić.

Krem jest wyśmienity, po prostu zniknął zaraz po wystudzeniu, nie zdążyłam z pierwszej porcji zrobić ciastek. Pokusa bywa silniejsza.

Przepis na ciastka.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz