Krem cytrynowy "lemon curd" to wspaniały dodatek do tortów, deserów, babeczek lub pieczywa, jak również do przekładania ciastek. Krem można przygotować wcześniej i przechowywać w lodowce, najlepiej w słoiczku do 2 tygodni.
Składniki :
- 5 żółtek
- 1 szklanka cukru
- 4 małe lub średniej wielkości cytryny
- 115 g masła - podzielić na 5 części
- Przygotować garnek na kąpiel wodną.
- Cytryny sparzyć. Z trzech cytryn zetrzeć skórkę (tylko żółtą część). Z czterech wycisnąć sok.
- W mniejszym garnku lub metalowej misce utrzeć żółtka z cukrem (około 1 minutę).
- Dodać wyciśnięty sok z cytryn i startą skórkę.
- Przełożyć całość na gotującą się wodę i mieszać aż zgęstnieje około 10 minut (gęstość kremu można sprawdzić odwróconą łyżką, jeśli krem zostanie na łyżce to znak że gotowy).
- Gorący krem przecedzić przez sitko aby wyeliminować z niego skórę z cytryny.
- Dodawać porcjami masło, cały czas mieszać do całkowitego rozpuszczenia się masła. Przykryć folią spożywczą i wystudzić.
Krem jest wyśmienity, po prostu zniknął zaraz po wystudzeniu, nie zdążyłam z pierwszej porcji zrobić ciastek. Pokusa bywa silniejsza.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz