6.9.14

Kandyzowana skórka pomarańczy

Kandyzowana skórka pomarańczy, czekolada,deser,pomarańcze
Składniki:
  • 2 pomarańcze
  • 1 1/2 szklanki cukru plus 1/2 szklanki do obtaczania
  • 1/2 szklanki wody
  • czekolada
Pomarańcze umyć. Obrać, dzieląc skórkę na ćwiartki, usunąć białą część. Pokroić w paski, przełożyć do małego garnka zalać gorąca wodą i gotować 15 minut ( czynność powtórzyć dwa razy ) odcedzić na sitku. W tym samym garnku zagotować wodę ( 1/2 szklanki) z cukrem (1 i 1/2 szklanki) dodać skórkę i gotować na małym ogniu, aż skórka zrobi się przezroczysta około 40 minut. Wyciągnąć skórki z syropu, przełożyć do naczynia z cukrem i obtoczyć. Rozłożyć do wyschnięcia na 4-5 godzin. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Wysuszone skórki maczać w czekoladzie następnie odkładać na papier pergaminowy lub metalowa kratkę, do zastygnięcia.
Skórkę można również pokroić w drobną kostkę, przełożyć do słoiczka i zalać syropem. Przechowywać w lodówce.
Pozostały syrop pomarańczowy wykorzystałam do mrożonej herbaty.

2 komentarze:

  1. Przepyszna ta pomarańcza !! zajadam się nią od wczoraj i nie mogę przestać... dobrze, że zrobiłam podwójną porcję bo nie miałabym już czego maczać w czekoladzie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ależ pyszności!

    OdpowiedzUsuń