21.11.14

Krewetki marynowane

Krewetki, oliwa z oliwek,zakąski,przekąski,


Składniki:

  • 2 łyżki przyprawy old bay (jeśli nie macie oryginalnej, możecie ją zrobić, przepis poniżej)
  • około 500 g średniej wielkości surowych krewetek (zawierają sporą ilość kwasu tłuszczowego omega 3)
  • 1/2 łyżeczki nasion selera
  • 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 1 szklanka oliwy z oliwek
  • 1/3 szklanki soku z cytryny
  • 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka soli koszernej
  • 1/2 łyżeczki płatków czerwonej ostrej papryki
  • 2 ząbki czosnku (drobno posiekać)
  • 6-8 listków laurowych
  • 1/2 średniej wielkość cebuli (pokroić w cienkie plasterki wzdłuż)

Jeśli lubicie bardziej kwaśne smaki, można krewetki zakwasić octem, dodając odrobinę octu białego winnego lub jabłkowego (według uznania)

Wykonanie:

  1. Przygotować miskę z zimną wodą i lodem.
  2. Doprowadzić przyprawę old bay i 8 szklanek wody do wrzenia w średnim garnku. Dodać krewetki, zmniejszyć płomień do minimum i gotować aż krewetki zrobią się różowe, około 2 minuty. Ugotowane krewetki przełożyć do miski z lodem, schłodzić, wyciągnąć.
  3. Drobno zmielić nasiona selera i ziele angielskie w młynku lub moździerzu, przełożyć do miski i wymieszać z olejem, sokiem, pietruszką, solą, płatkami papryki, czosnkiem i liśćmi laurowymi.
  4. Cebulę i krewetki warstwami ułożyć w słoiku, zalać mieszaniną oleju. Słoik zakręcić i włożyć do lodówki najlepiej na cała noc. Krewetki wyciągnąć z lodówki godzinę przed podaniem. Podawać dowolnie na przykład z sosem czosnkowym, krakersami, ryżem jak również idealny dodatek do sałat. Krewetki można również zabrać na przykład latem na piknik.

Sos czosnkowy

  • 2/3 szklanki majonezu
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny (cytrynę sparzyć)
  • 1 ząbek czosnku-przecisnąć przez praskę

Wszystkie składniki połączyć na gładko.

Przyprawa old bay
Składnik:

  • 1 łyżka soli selerowej
  • 1 łyżka mielonych liści laurowych
  • 2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonej gorczycy
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • szczypta mielonego cynamonu
  • szczypta mielonych goździków

Składniki zmielić w młynku lub utrzeć w moździerzu. Przyprawę przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniczku. Przyprawa old bay polecana zwłaszcza do owoców morza jak również do kurczaka.
Smacznego!

Wspomagam odporność

 

2 komentarze: