Porcja dla 4 osób.
Składniki:
- 4 szklanki pomidorków koktajlowych
- 3 ząbki czosnku ze skórką
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek plus 2 łyżki do mięsa
- szczypta soli
- duża szczypta suszonego oregano
- 1 mała cebula - zetrzeć na tarce o grubych oczkach
- 700 g mięsa mielonego z indyka (najlepiej ciemnego)
- 1 szklanka tartego sera parmezan
- 1/4 szklanki bułki tartej z włoskimi przyprawami *
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka soli koszernej
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/4 łyżeczki mielonej gorczycy
- 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
- ser ricotta
* Bułka tarta z przyprawami:
- 115 bułki tartej
- 1 łyżka mieszanych suszonych włoskich ziół (lekko rozetrzeć w dłoniach)
- 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
- 1/4 łyżeczki soli koszernej
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Pozostałą bułkę możecie wykorzystać na wiele sposobów na przykład jako dodatek do zapiekanek, mięsa mielonego jak również do panierowania ryby i kurczaka.
- Rozgrzać piekarnik do 150 stopni C - 300 stopni F. Dwie blaszki do pieczenia wyłożyć papierem pergaminowym lub folią aluminiową.
- Pomidorki przekroić na pół, umieścić w misce, dodać 1/4 szklanki oliwy, czosnek, oregano i sól. Wymieszać, następnie przełożyć na blachę wraz z oliwą i ułożyć pomidorki cięciem do góry. Włożyć do piekarnika na środkową półkę. Piec 30 minut (plus około15 minut z mięsem).
- Mięso umieścić w misce, dodać cebulę, parmezan, bułkę tartą, zioła prowansalskie, sól, pieprz, gorczycę, oliwę i bazylię. Dłonią dokładnie wymieszać, następnie formować kulki wielkości piłki golfowej i układać na drugiej blaszce. Włożyć do piekarnika na wyższą półkę, podnieść temperaturę do 190 stopni C - 375 stopni F i piec z pomidorkami około 15 minut. Blachę z pomidorkami wyciągnąć z piekarnika a kulki mięsne obrócić na drugą stronę i kontynuować pieczenie około 20-25 minut. (Czosnek obrać i podać z pomidorkami).
- Przełożyć na talerz, skropić oliwą z oliwek, posypać bazylią. Podawać z ricottą i pieczywem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz