21.6.15

Kulki mięsne z indyka w włoskim stylu

Kulki mięsne, mięso mielone, indyk, drób, kuchnia włoska, przepisy, pulpety, pomidorki koktajlowe, ser ricotta, lekki obiad

 

 
 

 

 
 
 

 

Porcja dla 4 osób.

Składniki:

  • 4 szklanki pomidorków koktajlowych
  • 3 ząbki czosnku ze skórką
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek plus 2 łyżki do mięsa
  • szczypta soli
  • duża szczypta suszonego oregano
  • 1 mała cebula - zetrzeć na tarce o grubych oczkach
  • 700 g mięsa mielonego z indyka (najlepiej ciemnego)
  • 1 szklanka tartego sera parmezan
  • 1/4 szklanki bułki tartej z włoskimi przyprawami *
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka soli koszernej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 łyżeczki mielonej gorczycy
  • 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
  • ser ricotta

* Bułka tarta z przyprawami:

  • 115 bułki tartej
  • 1 łyżka mieszanych suszonych włoskich ziół (lekko rozetrzeć w dłoniach)
  • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
  • 1/4 łyżeczki soli koszernej

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Pozostałą bułkę możecie wykorzystać na wiele sposobów na przykład jako dodatek do zapiekanek, mięsa mielonego jak również do panierowania ryby i kurczaka.

 

 

  1. Rozgrzać piekarnik do 150 stopni C - 300 stopni F. Dwie blaszki do pieczenia wyłożyć papierem pergaminowym lub folią aluminiową.
  2. Pomidorki przekroić na pół, umieścić w misce, dodać 1/4 szklanki oliwy, czosnek, oregano i sól. Wymieszać, następnie przełożyć na blachę wraz z oliwą i ułożyć pomidorki cięciem do góry. Włożyć do piekarnika na środkową półkę. Piec 30 minut (plus około15 minut z mięsem).
  3. Mięso umieścić w misce, dodać cebulę, parmezan, bułkę tartą, zioła prowansalskie, sól, pieprz, gorczycę, oliwę i bazylię. Dłonią dokładnie wymieszać, następnie formować kulki wielkości piłki golfowej i układać na drugiej blaszce. Włożyć do piekarnika na wyższą półkę, podnieść temperaturę do 190 stopni C - 375 stopni F i piec z pomidorkami około 15 minut. Blachę z pomidorkami wyciągnąć z piekarnika a kulki mięsne obrócić na drugą stronę i kontynuować pieczenie około 20-25 minut. (Czosnek obrać i podać z pomidorkami).
  4. Przełożyć na talerz, skropić oliwą z oliwek, posypać bazylią. Podawać z ricottą i pieczywem.

Smacznego!

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz