26.6.15

Kotleciki z ciecierzycy-falafel

Falafel, ciecierzyca, kotleciki z ciecierzycy, jogurt, zioła

Składniki na około 25 kulek.

  • 1 puszka (425g) ciecierzycy - przepłukać i odsączyć
  • 1/2 szklanki szczypiorku plus więcej do posypania
  • 1/4 szklanki pasty tahini
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 szklanki posiekanej kolendry
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki mąki migdałowej lub bardzo drobno mielonych niesolonych, blanszowanych migdałów
  • 1/8 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • sól i pieprz
  • 1 szklanka jogurtu greckiego naturalnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • pomidorki koktajlowe
  1. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C - 375 stopni F. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem pergaminowym lub folią aluminiową.
  2. W misce malaksera umieścić: ciecierzycę, szczypiorek, pastą tahini, czosnek, pietruszkę, kolendrę, oliwę, mąkę migdałową, cynamon, 1/4 łyżeczki kminu i 1/2 łyżeczki pieprzu, następnie zmiksować na gładko.
  3. Łyżką nabierać porcje pasty, najlepiej zwilżonymi dłońmi formować kuleczki i układać na blaszkę, następnie lekko spłaszczyć.
  4. Piec 25 minut, w połowie pieczenia obrócić na drugą stronę.
  5. W małej misce wymieszać jogurt, sok z cytryny, 1/4 łyżeczki kminu, szczyptę soli i pieprzu.
  6. Pomidorki przekroić na pół lub pokroić w plasterki, ułożyć na kulkach położyć 1 łyżeczkę jogurtu i posypać szczypiorkiem.

Smacznego!

Letnie oczyszczenie

 

1 komentarz: