Składniki na około 25 kulek.
- 1 puszka (425g) ciecierzycy - przepłukać i odsączyć
- 1/2 szklanki szczypiorku plus więcej do posypania
- 1/4 szklanki pasty tahini
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki
- 1/2 szklanki posiekanej kolendry
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 szklanki mąki migdałowej lub bardzo drobno mielonych niesolonych, blanszowanych migdałów
- 1/8 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- sól i pieprz
- 1 szklanka jogurtu greckiego naturalnego
- 1 łyżka soku z cytryny
- pomidorki koktajlowe
- Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C - 375 stopni F. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem pergaminowym lub folią aluminiową.
- W misce malaksera umieścić: ciecierzycę, szczypiorek, pastą tahini, czosnek, pietruszkę, kolendrę, oliwę, mąkę migdałową, cynamon, 1/4 łyżeczki kminu i 1/2 łyżeczki pieprzu, następnie zmiksować na gładko.
- Łyżką nabierać porcje pasty, najlepiej zwilżonymi dłońmi formować kuleczki i układać na blaszkę, następnie lekko spłaszczyć.
- Piec 25 minut, w połowie pieczenia obrócić na drugą stronę.
- W małej misce wymieszać jogurt, sok z cytryny, 1/4 łyżeczki kminu, szczyptę soli i pieprzu.
- Pomidorki przekroić na pół lub pokroić w plasterki, ułożyć na kulkach położyć 1 łyżeczkę jogurtu i posypać szczypiorkiem.
Smacznego!
urocze przekąski :)
OdpowiedzUsuń