3.12.14

Ciastka kawowo-czekoladowe

 

Ciastka ciasteczka kawa czekolada deser

 

Składniki na 30 ciasteczek

  • 110 g cukru
  • 125 g miękkiego masła
  • 1 1/2 łyżki parzonej kawy espresso
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 1 1/2 łyżki kakao (u mnie ciemne)
  • 230 g mąki
  • czekolada

Wykonanie:

  1. Masło z cukirem utrzeć za pomocą miksera.
  2. Dodać zimną kawę parzoną i rozpuszczalną, dobrze połączyć.
  3. Dodać mąkę i kakao, następnie zagnieść ciasto, przełożyć na deskę, spłaszczyć i formować kwadrat. Owinąć folią spożywczą i odstawić do lodowki na 2 godziny.
  4. Blachę wyłożyć papierem pergaminowym.
  5. Podzielić ciasto na 1.5 cm kawałki, każdy formować na owale i lekko spłaszczyć (będzie łatwiej jeśli zmoczycie ręce) następnie umieścić kulki na blaszce.
  6. Szpikulcem nacisnąć na górze każdą kulkę to sprawi ze owale bedą wyglądać jak ziarenka kawy (być może będzie potrzeba zwilżyć szpikulec, jeśli będzie się robił lepki)
  7. Umieścić blaszkę w lodowce na 30 minut.
  8. Rozgrzać piekarnik na 170 C.
  9. Ciastka przełożyć do piekarnika i piec około 20 minut.
  10. Czekoladę rozpuścić z odrobiną śmietany kremówki lub masła w kąpieli wodnej.
  11. Zimne ciastka maczać w czekoladzie i odstawić do zastygnięcia.

 

4 komentarze: