24.7.15

Młode czerwone ziemniaki zapiekane w mundurkach

Młode ziemniaki, oliwki, fileciki anchois, czerwone ziemniaki, kapary
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Składniki:

  • 4-6 czerwonych ziemniaków
  • 1 liść laurowy
  • sól i pieprz
  • oliwa
  1. Wyszorowane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie z kilkoma ziarenkami pieprzu i liściem laurowym. Odcedzić.
  2. Rozgrzać piekarnik do 230 st.C - 450 st.F. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem pergaminowym i skropić oliwą z oliwek.
  3. Gorące ziemniaki rozgnieść ubijakiem lub dłonią (przez papier kuchenny złożony z kilku warstw) i przełożyć na blaszkę (lub rozgnieść bezpośrednio na blaszce). Oprószyć solą i pieprzem następnie przy pomocy pędzelka posmarować je oliwą.
  4. Piec około 20-25 minut.

Podawać z pastą z czarnych oliwek jak również z kwaśną śmietaną z koperkiem lub szczypiorkiem.

Składniki:

  • 1/2 szklanki posiekanych oliwek kalamata
  • 3 fileciki anchois - przepłukać
  • 1 łyżka kaparów - przepłukać
  • 1 łyżka drobno posiekanej szalotki
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • około 1/4 szklanki oliwy z oliwek

Wszystkie składniki umieścić w misce malaksera i zmiksować na pastę. Lub oliwki i kapary drobniutko posiekać. Fileciki anchois posiekać i rozetrzeć końcem noża na desce. Przełożyć do miseczki i wymieszać z cebulką, natką pietruszki, sokiem z cytryny i oliwą.

Smacznego !

 

TO MY! MŁODE KARTOFELKI 2015

 

1 komentarz:

  1. wyglądają zupełnie, jak kwiatuszki! dziękuję za udział w akcji i zapraszam do przejrzenia przepisów w podsumowaniu:
    http://eksperymentsobotni.blox.pl/2015/08/podsumowanie-akcji-TO-MY-MLODE-KARTOFELKI-2015.html

    OdpowiedzUsuń