31.12.14

Kruche ciasteczka na Sylwestra

Ciastka kruche,lukier, Sylwester, Nowy Rok, deser, słodkie przekąski

 

 

 

Zaczynamy: 10...9...8...7...6...5...4...3...2...1...!!! Szczęśliwego Nowego Roku!

Życzę Wam 365 dni szczęścia !!!

 

Składniki:

  • 260 g mąki
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 225 g masła (temperatura pokojowa)
  • 60 g cukru pudru lub zwykłego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego

Wykonanie:

 

  1. W misce miksera elektrycznego ubijać masło do monentu aż będzie kremowe. Dodać cukier i miksować na gładko około 2 minuty. Dodać wanilię, następnie dodać mąkę wymieszaną z solą, delikatnie zagnieść. Ciasto lekko spłaszczyć, podzielić na dwie części, zawinąć w folię spożywczą i schładzać w lodówce minimum 60 minut.
  2. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C.
  3. Na lekko posypanej mąką powierzchni roboczej, rozwałkować ciasto (grubość ciasta około 6mm) i wykrawać kółka lub dowolne kształty. Przełożyć na blaszkę i umieścić w lodowce na minimum 15 minut.
  4. Piec 8-10 minut, lub do momentu, aż brzegi ciastek bedą lekko rumiane. Schłodzić na kratce.

Lukier:

  • 2 szklanki cukru pudru
  • około 3-4 łyżki mleka (dodawać po jednej łyżce)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • barwnik spożywczy czarny

Cukier, mleko i ekstrakt waniliowy połączyć na gładko.

 

 

Przekąski Sylwestrowe

 

4 komentarze: