1.2.15

Kanapki z pieczonym winogronem, serem i miodem

Kanapki, śniadanie, ser ricotta, miód, zioła, winogrona, przekąski

Składniki:

  • winogrona bez pestek (umyć i osuszyć)
  • ser ricotta
  • oliwa z oliwek
  • posiekane świeże zioła, tymianek lub rozmaryn
  • miód
  • sól, pieprz
  • starta skórka z cytryny do posypania kanapek (cytrynę sparzyć)
  • chleb lub bagietka

Wykonanie:

  1. W małej patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek, dodać winogrona, tymianek, oprószyć solą i pieprzem. Smażyć kilka minut, gdy winogrona zaczną pękać, ściągnąć z gazu. Winogrona można również upiec w piekarniku. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. W misce wymieszać winogrona z oliwą, solą, pieprzem i ziołami. Przełożyć na blaszkę do pieczenia, włożyć do piekarnika i piec do momentu aż winogrona zaczną pękać około 12-15 minut.
  2. Kromki chleba skropić oliwą i podsmażyć na patelni lub podpiec w tosterze. Rozsmarować ser, położyć ciepłe winogrona, posypać skórką z cytryny i polać miodem.

Smacznego!

(Nie) nudna kanapka ed II

 

1 komentarz: