13.6.15

Pieczona rzodkiewka z masłem i szczypiorkiem

 

Rzodkiewka, szczypiorek, rzodkiewka pieczona, przekąski

 

Składniki:

  • pęczek rzodkiewek
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/4 łyżeczki soli koszernej
  • 2 łyżki masła solonego lub zwykłego (dodać szczyptę soli do miseczki)
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  1. Rozgrzać piekarnik do 230 stopni C- 450 stopni F. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem pergaminowym lub folią aluminową.
  2. Rzodkiewki umyć, przekroić na pół, następnie umieścić w misce, dodać oliwę i sól. Wymieszać.
  3. Masło, szczypiorek i szczyptę soli umieścić w małej żaroodpornej miseczce. Przełożyć na blachę do pieczenia i ułożyć rzodkiewki.
  4. Włożyć całość do piekarnika i piec 15-18 minut. Ewentualnie lekko oprószyć solą do smaku, podawać na ciepło. Jako przekąskę można podawać z bagietką.

Nowalijki w kuchni

 

 

1 komentarz: