19.6.15

Rukola z młodymi ziemniakami, łososiem i sosem z anchois

 

Salatka, rukola, ryba, łosoś, młode ziemniaki, fileciki anchois,
 
 
 
 
 
 

Czas przygotowania około 30 minut.

Składniki dla 4 osób:

  • 500 g młodych ziemniaków
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • około 600 g łososia
  • sól i pieprz
  • 4 fileciki anchois w oleju
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki posiekanego koperku
  • rukola
  1. Ziemniaki ugotować.
  2. Rybę podzielić na 4 części, oprószyć solą i pieprzem. W dużej patelni na średnim ogniu rozgrzać 1 łyżkę oliwy i smażyć rybę po 3-4 minuty z jednej strony. Rozerwać widelcem na mniejsze kawałki.
  3. Czosnek posiekać i dokładnie rozetrzeć nożem na desce wraz z filecikami lub przecisnąć przez praskę i utrzeć w moździerzu na pastę. Przełożyć do miseczki i wymieszać z pozostałą oliwą, sokiem z cytryny, 1/4 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu.
  4. W dużej misce z połową sosu wymieszać - sałatę, ziemniaki i 2 łyżki koperku.
  5. Sałatę z ziemniakami rozłożyć na talerzach, położyć rybę, posypać koperkiem i polać pozostałym sosem.

Smacznego !

 

Letnie oczyszczenie

 

 

2 komentarze: