Czas przygotowania około 30 minut.
Składniki dla 4 osób:
- 500 g młodych ziemniaków
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- około 600 g łososia
- sól i pieprz
- 4 fileciki anchois w oleju
- 1 mały ząbek czosnku
- 3 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki posiekanego koperku
- rukola
- Ziemniaki ugotować.
- Rybę podzielić na 4 części, oprószyć solą i pieprzem. W dużej patelni na średnim ogniu rozgrzać 1 łyżkę oliwy i smażyć rybę po 3-4 minuty z jednej strony. Rozerwać widelcem na mniejsze kawałki.
- Czosnek posiekać i dokładnie rozetrzeć nożem na desce wraz z filecikami lub przecisnąć przez praskę i utrzeć w moździerzu na pastę. Przełożyć do miseczki i wymieszać z pozostałą oliwą, sokiem z cytryny, 1/4 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu.
- W dużej misce z połową sosu wymieszać - sałatę, ziemniaki i 2 łyżki koperku.
- Sałatę z ziemniakami rozłożyć na talerzach, położyć rybę, posypać koperkiem i polać pozostałym sosem.
Smacznego !
Ale pysznie to wygląda :D Świetny pomysł na lekki obiad ;)
OdpowiedzUsuńPolecam!
OdpowiedzUsuń